Frequently Asked Questions

Welke vaccinaties heb ik nodig voor Cuba?

 

Voor Cuba worden de volgende inentingen aangeraden (niet verplicht): vaccinaties tegen DTP en hepatitis A Meer inlichtingen vind je op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering: www.lcr.nl.

Hoeveel geld moet ik meenemen naar Cuba?

In Cuba is het niet mogelijk geld op te nemen uit een pinautomaat met een MAESTRO-bankpas. Neem daarom altijd een creditcard mee (VISA of MASTERCARD), hiermee kun je in de grotere bestemmingen geld opnemen bij de bank. Cuba is vooralsnog echt een cash-economie, dus zorg ervoor dat je altijd voldoende cash op zak hebt, op de meeste plekken kun je namelijk niet betalen met je VISA of Credit card. Je kunt je euro’s bij de CADECA-kantoortjes inwisselen voor CUC (Cubaanse Peso Convertible). Deze zijn in de meeste steden aanwezig en open tussen 09:00 en 16:00 uur. Uitgaven qua maaltijden kun je rekenen op ongeveer 7-12CUC per warme maaltijd.

 

Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Cuba?

 

Reizigers naar Cuba met een Nederlandse nationaliteit hebben een paspoort nodig dat nog 6 maanden na terugkomst geldig is. Daarnaast is een visum/toeristenkaart verplicht en moet deze getoond worden bij inchecken voor de vlucht. Ook heb je een verzekeringsbewijs nodig van je zorg- en reisverzekering. Bij aankomst in Cuba dien je te kunnen aantonen dat je voor beide over een polis beschikt in Nederland en dat kosten gedekt zijn. Deze zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij je eigen verzekeraar.

Hoe veilig is Cuba?

 

Cuba is best heel veilig om te reizen. Met de normale oplettendheid wat betreft waardevolle spullen is het gewoon goed te doen. Cuba staat niet bekend om overvallen of drugstoevoer. Wij adviseren om je belangrijke documenten te scannen (bijv. paspoort) en in je mailbox te zetten die je vanuit het buitenland gemakkelijk kunt bereiken. Of download een app (camscanner bijvoorbeeld) die jouw documenten inscant, dan heb je deze offline ook altijd bij de hand. Neem geen kostbare spullen mee (je mooiste juwelen bijvoorbeeld) op reis als het niet nodig is en draag geen opvallende sieraden.

 

Hoeveel tijdverschil zit er tussen Cuba en Nederland?

In de zomertijd is het in Cuba zes uur vroeger dan in Nederland, in de wintertijd is dit vijf uur.

Wat voor stekkers heb ik nodig in Cuba?

 

De meeste stopcontacten in Cuba hebben een voltage van 110 (Engelse/Amerikaanse platte stopcontacten), daarom adviseren wij een wereldstekker mee te nemen.

Hoe zit het met bellen en internetten?

 

Internet op Cuba heeft zich nog niet zo ver ontwikkeld als in andere delen van de wereld. Er is eigenlijk voornamelijk wifi op de pleinen en in de meeste hotels, maar je hebt een speciale kaart nodig om je te registreren, dit kost je ongeveer 5 of 3 CUC per uur en een deel van je tijd, want je moet in de rij aansluiten bij één van de kantoortjes die deze kaarten verkopen. Je hebt dus niet over het hele eiland overal gemakkelijk toegang tot internet, zeker niet mobiel. Bellen of sms-en vanuit Cuba is afhankelijk van je provider. Vraag van tevoren wat precies de kosten zijn, vaak is dit erg duur. Het kan zijn dat SMS-jes naar Cubaanse nummers soms niet goed aankomen. Je kunt altijd bij je casas vragen of je gebruik kunt maken van de vaste lijn tegen een kleine vergoeding.

Kan ik makkelijk vanuit Cuba naar huis bellen?

Wanneer je vanuit Cuba naar het buitenland wilt bellen dien je altijd 119 ervoor te draaien. Vervolgens draai je het landnummer zonder de nul ervoor en daarna het telefoonnummer. Vraag van tevoren bij je provider wat precies de kosten zijn, vaak is dit erg duur.

 

Kan ik alles eten en drinken in Cuba?

In Cuba kun je maar beter voorzichtig zijn met eten en drinken omdat het besmet kan zijn. Let daarom op de volgende tips: Drink geen water uit de kraan, maar koop flessen mineraalwater. Gebruik ook voor het tandenpoetsen en het schoonmaken van wondjes water uit de fles. Neem geen ijsblokjes in je drankje. Vermijd rauw of niet goed doorbakken vlees en rauwe groenten. Wees voorzichtig met fruit dat ongeschild aangeboden wordt. En was vooral je handen voordat je gaat eten.

Hoe ziet de typische Cubaanse keuken eruit?

De Cubaanse keuken bestaat voornamelijk uit rijst met bonen (Moros y cristianos of ook wel Arroz Congrí genoemd) met vlees of vis. Het is niet gebruikelijk om veel groenten te eten, alhoewel je altijd extra salade bij het gerecht kunt bestellen. Cubanen zijn gek op varkensvlees! Over het algemeen is de Cubaanse keuken niet pittig en zijn het goedgevulde zware maaltijden. Als je vegetarisch bent of een ander dieet volgt (moet volgen) dan kan het best nog eens lastig zijn op Cuba. Door het embargo hebben de Cubanen niet altijd toegang tot de producten die voor ons hier heel normaal zijn, dus vleesvervangers zul je hier absoluut niet tegen komen. Veel Cubanen zijn ook niet bekend met vegetarisch eten of bijvoorbeeld glutenvrij. Bij glutenvrije diëten is het verstandig om eten van huis mee te nemen.

 

Is het gebruikelijk een fooi te geven?

Het is gebruikelijk bedienend personeel in hotels en de chauffeurs na afloop van de rondreizen een fooi te geven. In restaurants of paladares is een fooi van ongeveer 10% gebruikelijk. Een gids kun je 3-5CUC geven per excursie en een portiers/kofferdragers 1-2CUC.
Op Cuba is er een tekort aan bijna alles, dus mocht je nog 2e handskleding/multivitaminen/medicijnen/zeep/shampoo over hebben (of achterlaten) wordt dit erg gewaardeerd.

 

Wat voor kleding moet ik meenemen naar Cuba?

Cuba kent geen bepaalde dresscode en aangezien de temperatuur op Cuba vaak boven de 25°C komt, is lichte zomerkleding van katoen of linnen aan te raden. Tijdens de wintermaanden (december – maart) kan de temperatuur ’s avonds en ’s nachts afkoelen, dus kan een sweater of zomerjas nuttig zijn. Als je met de bus reist, neem dan een trui o.i.d. mee, want er is airco en die staat altijd heel hard aan!

 

Hoeveel en welke feestdagen zijn er in Cuba?

Onderstaand overzicht geeft de officiele nationale feestdagen weer in Cuba. In principe is dan alles gesloten (winkels, musea en banken). Uiteraard draait het toerisme gewoon door, dus het auto verhuurbedrijf is wel open.
Bevrijdingsdag 1 januari
Vaste vrije nieuwjaarsdag 2 januari
Dag van de arbeid 1 mei
Dagen van de revolutie 25, 26 en 27 juli
Dag van de onafhankelijkheidsoorlog 10 oktober
Kerst 25 december
Oudejaarsdag 31 december

Help! Ik spreek geen spaans, en nu?

 

Spaans is de officiële taal. Tegenwoordig spreken steeds meer Cubanen ook Engels (over het algemeen vooral de jongere generatie). Neem voor de zekerheid wel een taalgids mee en leer eventueel wat basis zinnetjes uit je hoofd.

Kan ik met het openbaar vervoer reizen?

 

Op Cuba kun je gebruik maken van de busmaatschappij VIAZUL. Deze bussen zijn vooral bedoeld voor toeristen, hebben airconditioning (let op: dit kan koud zijn dus neem een extra trui mee) en stoelen die (soms)in slaapstand kunnen. De bustickets kunnen wij van tevoren voor je regelen. Je krijgt dan je buskaartjes overhandigt op dag 2 dat je in Havana hebt. Lokaal vervoer is voor toeristen vooralsnog niet toegankelijk.

Is het makkelijk om een taxi te vinden in Cuba?

Op Cuba zijn er verschillende soorten taxi’s: officiële taxi’s van de Cubaanse overheid (geel/zwarte taxi’s) en particuliere taxi’s (oldtimers). De officiële taxi’s zijn vaak iets duurder, terwijl je met een particulier soms nog kunt onderhandelen over de prijs. Speciaal voor toeristen kun je in de binnenstad gebruik maken van de “coco-taxi’s”. Dit zijn gele driewielers in de vorm van een kokosnoot. Tenslotte heb je ook de fietstaxi, vooral de Cubanen maken veel gebruik van dit vervoersmiddel.

Hoe zit het met de wegen in Cuba?

 

Rondreizen met een auto door Cuba is een waar avontuur! Je zult vaak je snelheid moeten aanpassen, omdat er mensen langs de kant van de weg kunnen staan, of er lopen dieren, of er zijn gaten in het asfalt. De bewegwijzering is niet altijd even duidelijk, maar laat je langs de kant van de weg niet zomaar benaderen. Wij raden het ook af om lifters mee te nemen en zorg ervoor dat je voor het donker bij de plek van bestemming bent. De wegen op Cuba zijn niet altijd even goed verlicht en de kwaliteit van de wegen is ook niet overal hetzelfde. Op Cuba rijd je gewoon rechts en vaak is het niet zo druk op de wegen. Op snelwegen kun je zo’n 80-100 km per uur, op B-wegen 50-80 km per uur. Tip: Een bord met "pare" erop betekent in het Spaans stoppen. Cubanen zijn hier heel streng in dus stop echt en schakel terug naar de eerste versnelling voordat je verder rijdt. Tip: Let goed op bij de “punto de control”-borden en houd je hier goed aan de snelheid (politiecontrole).

Ik heb een huurauto; hoe gaat dat met ophalen?

De voucher voor de huurauto krijg je apart in een e-mail. Hierop staat aangegeven hoe laat en waar je de auto op kunt halen. houd rekening op het verhuurkantoor met eventuele wachttijden, dus wees op tijd (om wachtrijen te voorkomen zeker in het hoogseizoen). Het huurcontract wordt ter plaatse opgesteld en je dient een blanco creditcardstrip als waarborg te tekenen. Deze wordt bij het inleveren van de auto weer verscheurd (mits er schadevrij is gereden). De borgsom is afhankelijk van het autotype. De autoverzekering betaal je ter plekke contant voor de hoeveelheid dagen dat je de auto huurt. Stel je huurt de auto voor 16 dagen betaal je dus bij de pick up 16 x €… contant. Zie hieronder de prijzen: Wijzigingen voorbehouden: Alle informatie over lokale tarieven, drop off kosten, verzekeringspremies en voorwaarden kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd of onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd. Gedetailleerde voorwaarden staan altijd op de huurovereenkomst bij het ophalen van de auto. LET OP: Wees er alert op dat je wel de auto in de juiste klasse meekrijgt, er wordt nog weleens geprobeerd om een kleiner model mee te geven. Mocht de huurauto in de gereserveerde klasse niet meer beschikbaar zijn, krijg je altijd een model mee in een hogere klasse.

Mijn huurauto was al beschadigd voordat ik hem ophaalde. Wat nu?

Controleer goed bij het ophalen van de huurauto op eventuele schade aan de auto en de aanwezigheid (en conditie) van een gebruiksklare reserveband en een krik. Mocht je auto echt op essentiële onderdelen niet kloppen, of twijfel je over de veiligheid, vraag dan desnoods om een ander model en houd voet bij stuk dat je deze ook meekrijgt. Denk eraan dat je de kosten van verzekering of het bijschrijven van een 2e chauffeur en eventuele drop-off nog moet voldoen. Afhankelijk van de verhuurmaatschappij kun je dit contant of per creditcard betalen, als je het met creditcard betaalt, betaal je wel een commissie.

Pech onderweg?! Help!

Mocht er onderweg iets gebeuren, zoals een aanrijding of autopech, bel dan meteen met het alarmnummer van de betreffende autoverhuurkantoor (24 uur bereikbaar en staat vermeld op het contract) en onze lokale vertegenwoordiging. De contactgegevens staan op de voucher vermeld. Zij zullen je vertellen wat je het beste kunt doen. In geval van een aanrijding is het belangrijk om een politierapport te laten maken.

Oh nee hè, een boete gekregen. Wat moet ik nu doen?

Mocht je een boete krijgen onderweg, betaal deze nooit cash aan een verkeers-/politieagent zonder eerst contact te hebben opgenomen met de betreffende autoverhuurkantoor. Zij verwerken de boetes en rekenen hiervoor een toeslag.

Hoe zit het met diefstal van de auto of auto-onderdelen?

Bij roof van de complete huurauto is de huurauto verzekerd. Bij roof van genoemde onderdelen: bodem v/d auto, dak, ramen, autobanden, audio, wieldoppen, spiegels, antenne en nummerplaat zijn voor kosten voor de bestuurder.

Hoe zit het met tanken op Cuba? Zijn er overal tankstations?

Tank altijd Especial (loodvrije benzine); autoschade door het tanken van verkeerde benzine is niet verzekerd. Tank tijdig en wacht er niet mee tot de benzine bijna op is. Niet overal zijn er tankstations. Zorg ervoor dat je altijd voldoende cash bij je hebt, soms kun je ook met creditcard betalen (indien de verbinding werkt). Check voor de zekerheid (mocht iemand je helpen bij het tanken), dat de meter met de beginstand voor het tanken wel op nul staat.

Inleveren van de auto: hoe gaat dat in z’n werk?

Auto’s kun je het beste met een lege tank inleveren, omdat je hem aan het begin mee krijgt met een volle tank en het verschil krijg je niet meer teruggestort. Dit verschilt echter ook weer per verhuurder, er zijn andere waar je de auto juist weer met een volle tank in moet leveren. Deze informatie krijg altijd van tevoren bij ons. Indien je zonder schade hebt gereden, wordt de blanco creditcardstrip voor de borgsom bij het inleveren van de auto weer verscheurd. Bij het eerder inleveren van de auto wordt bij terugkeer in Nederland géén restitutie verleend. Klachten dienen binnen 4 weken na terugkeer schriftelijk te worden doorgegeven met geldige betaalbewijzen/facturen/contract indien restitutie gewenst.

Kan ik parkeren bij de casa? Of moet dat op straat?

In sommige steden zit de parkeerplaats niet bij de prijs van de overnachting in de casa inbegrepen en wordt de auto ’s avonds bewaakt door iemand die de eigenaren van de casa zelf daarvoor hebben aangesteld. Normaal gesproken kost dit tussen de 2-3CUC per dag en dit is een betrouwbare manier voor parkeren in de straat.

Is de huurauto uitgerust met GPS?

De huurauto's zijn niet uitgerust met een GPS systeem. Het is ook niet mogelijk om zelf een GPS voor de huurauto mee te nemen naar Cuba. De kans bestaat dat je hiervoor een boete krijgt en ze het bij de douane afnemen (of apart houden). Wel zijn er veel mensen die apps downloaden waarmee je offline toch de route kunt vinden. Veel mensen hebben goede ervaringen maps.me.